Volg ons op Twitter Facebook Instagram

Tweets

« Terug naar nieuws

Wat drinken we er met Kerst bij?

22-12-2013

Harold Hamersma heeft de Morgon Vieilles Vignes 2011 van Château Grange Cochard geselecteerd als een van de wijnen voor het Kerstdiner op de website nrc.nl/koken. 

Hieronder het volledige artikel.

 

21
dec
2013

Wat drinken we er met Kerst bij?

Weet u wat u gaat eten met Kerst?

Mooi.

En weet u ook al wat u er bij drinkt? Is dat niet het geval dan heb ik bij een aantal ‘klassiekers’ een paar suggesties voor u.

Veel wijnwinkels zijn de komende dagen nog open. En daarbij word ik bestookt met mailberichten van online-aanbieders die beloven binnen 24 uur te leveren.

Bij oesters

Rauwe, zonder vinaigrette en ook zonder uitjes natuurlijk.

Goeie Muscadet of dito Chablis.

Van de eerste kan ik Domaine Luneau-Papin ‘Les Pierres Blanches’ 2011 aanbevelen (€ 9,75; Léon Colaris). Nummer twee laat zich goed smaken van Domaine Jean Goulley & Fils Chablis Premier Cru ‘Fourchaume’ 2010 (€ 26,50; Bosman Wijnkopers)

Bij gerookte zalm.

Vaste waarde. In welke verschijningsvorm dan ook.

In het algemeen kan gesteld worden dat droge riesling en chardonnay zich prima van hun taak kwijten.

Aanrader wat mij betreft Sybille Kuntz, Riesling trocken 2011, Mosel (€ 13,20;Wijnkoperij Okhuysen)

Bij kip of kalkoen

En dan vanzelfsprekend niet roergebakken of op een andere fast food manier in elkaar  geknutseld, maar lekker slow food uit de oven.

Chardonnay kan voor de witdrinkers. Helemaal in het geval van – hellepie!- vruchtengarnituur.

Maar laten we toch gewoon lekker rood erbij drinken. Dure pinot noir of minder kostbare gamay uit de Beaujolais.

Leuke vondst afgelopen maand: Château Grange Cochard 2011, Vieilles Vignes, Morgon, Beaujolais (€ 14,99; Farmer Wijnen)

Bij rollade.

Schijnt nog immer een kerstklassieker te zijn. Van het rund dan toch wel, hoop ik?

Doe in dat geval malbec, carmenère of primitivo.

Puike primitivo: Tator 2010, Salento (€ 15,95; Wijnkring)

Bij konijn.

Wel een wilde uitvoering s.v.p.

Montepulciano d’Abruzzo.

Hema heeft met Tesoruccio 2012 een heel patente in huis: € 5,50. (En nu nog in de aanbieding ook € 4,40). Budgetkerstvieren zonder de smaakpapillen tekort te doen.

Bij haas.

Laat zich in zijn vele gastronomische gedaantes. graag vergezellen door Pomerol, Saint-Émilion, pinot noir en wat minder voor de hand liggend: St. Laurent uit Oostenrijk.

Van de week proefde ik van die laatste Weingut Trapl 2011, St. Laurent Reserve uit Carnuntum. (€ 17,50; Winterberg Wijnen). Aanrader.

Bij tournedos

Mag weliswaar niet meer na de DWDD College Tour ‘Rund’ van Robert Kranenborg (we moeten werkvlees eten) maar als hij dan toch niet is uitgenodigd: de mooiste rode Bordeaux die u durft of wilt openmaken.

Ik weet er wel eentje voor u: Clos Landiras 2010, Graves (€ 47,50; Just Add Wine)

Bij zeetong

Klassiek dan ook maar, gebakken in ruim boter. (‘Picasso’ laten we waar ie hoort: in  het museum.)

Chardonnay, chardonnay, chardonnay.

Zo boterig als de bakwaar zelf: Guffens ‘Bien entendu indeed’ 2011, Chardonnay, Vaucluse  (€ 19,35; Vojacek Wijnen)

Voor de vega’s en flexitariërs

Of voor wie gewoon erg van paddenstoelenquiche houdt: ik zou pinot noir dan wel Spätburgunder doen.

De laatste maar: Braunewell, Spätburgunder ‘Teufelspad’ 2011 uit Rheinhessen (€ 27,50; Markvandewijn)

Bij kaas

Lastpak. Iedere soort wenst een eigen wijn. Eerder wit dan rood. En maar zelden port.

Raadpleeg uw kaaswinkel. Vaak werken daar ook enorme wijnliefhebbers. Bijl’Amuse en Bourgondisch Lifestyle in ieder geval wel.

Bij desserts

Chocolade, crème brûlée, noten- mokkataart, crème caramel: Banyuls, Maury en PX

Fruit, sorbet en ijs: Sauternes (vooral bij peer en perzik), Moscato d’Asti

En bij gourmet?

Bij het kinderkerstmenu wordt natuurlijk geen wijn geschonken.