Volg ons op Twitter Facebook Instagram

Tweets

« Terug naar nieuws

Jura Jazz!

18-08-2015

 

 

 

 

Harold Hamersma op het weblog van nrc.nl/koken over de Chardonnay 'Côte de Caillot' 2012 van Domaine de la Borde:

"Wink Lorch, schrijfster van het onlangs verschenen boek Jura Wine, had wijnmaker Julien Mareschal al in 2004 in het vizier. De toen pas 23-jarige verbaasde haar in positieve zin. Zoon van een graanboer die keurig de landbouwhogeschool had gedaan. Maar tarwe, mais en gerst konden hem niet zo boeien: druiven moesten het worden. En wat hem betreft kon je daar maar één ding mee: wijn maken.

Op naar Dijon om er het diploma voor te halen, stages lopen in Bourgogne en Bordeaux, om vervolgens met een subsidie van de Franse overheid 3,5 hectare in de Jura aan te kopen.

De eerste twee jaar was het – zoals het hoort – sappelen. De druiven van zijn Domaine de la Borde verkocht hij aan anderen, en als bijverdienste gaf hij muziekles.

Vervolgens ging Mareschal langzaam maar zeker de wijnen maken zoals hij deze voor ogen had. Natuurlijk: biologisch. Dat is tegenwoordig eveneens zoals dat hoort. Maar ook: duidelijk gemarkeerd door hun eigen wijngaard.

Neem bijvoorbeeld zijn Chardonnay ‘Côte de Caillot’ 2012 ( € 19,99; Farmer Wijnen) die ik onlangs proefde. Afkomstig van een van de hoogstgelegen wijngaarden in de Jura. Het levert een Chardonnay op die in niets lijkt op zoals ‘we’ die kennen.

Nerveus. Rokerig. Opspattende steenslag. Bermkruiden.

Wit fruit met een snufje witte peper. Notenkraakje. Kalkachtige, ziltige zuren.

Er klinkt zelfs muziek in door.

Van de jazzconcerten die Mareschal regelmatig op zijn domaine geeft.

Glas wijn in de ene hand. Lekker met de vingers knippen met de ander.

Niet proberen te combineren. Zou zonde zijn van de wijn."

 http://www.nrc.nl/koken/2015/07/04/jura-jazz/