Volg ons op Twitter Facebook Instagram

Tweets

« Terug naar nieuws

Nieuw in het assortiment: Domaine de Brin!

03-01-2018

 

 

 

 

Domaine de Brin ligt in de wijnregio Gaillac in het zuidwesten van Frankrijk.

Dit wijngebied, ten noorden van Toulouse, is een van de oudste wijngebieden van Frankrijk. Door de Romeinen werd in deze regio al wijn geproduceerd en 800 jaar voor de officiële AOC bescherming werd hier al gecontroleerd geteeld: zo was het verboden om de wijn te mengen met die uit andere streken, er waren strenge voorschriften omtrent de snoei en alleen bemesting met duivenmest was toegestaan.

De Gaillac regio kenmerkt zich door een groot een aantal lokale druivensoorten, zoals Mauzac, Loin de L’œil en Ondenc voor witte wijnen en Braucol, Duras en Prunelart voor rode wijnen.

Daarnaast zijn er ook de welbekende druivensoorten als Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah aangeplant.

Domaine de Brin is een familiedomein wat sinds 2008 wordt gerund door de jonge talentvolle wijnmaker Damien Bonnet. Het domain is gelegen in het meest noordelijke deel van de Gaillac, het plateau Cordais. De bodem hier bestaat vooral uit een mix van klei en kalk (argilo-calcaire).

Damien besluit bij aanvang meteen biologisch te gaan werken, want hij is overtuigd dat de kwaliteit van de wijn gebaat is bij een gezonde wijngaard en dito omgeving. Daarom gebruikt hij alleen natuurlijke methoden om onkruid te wieden en als bemesting gebruikt hij tuinbonen en haver. De vinificatie gaat ook op natuurlijke methode. Op die manier komt het locale klimaat en het karakter van de druiven beter tot hun recht, aldus Damien.

Het domain is in totaal 12 hectare groot. Op de 8 hectare waar wat meer klei in de  grond zit worden de rode wijnen geteeld. De meer stenige percelen (4 ha) worden gebruikt voor de witte wijn.

Op dit moment produceert Domaine de Brin jaarlijks gemiddeld zo’n 50.000 flessen. Hiervan hebben wij een viertal wijnen voor u geselecteerd.

De Pierres Blanches is een blend van 70% Mauzac en 30% Loin de l’oeil.  De wijn is vergist en opgevoed op barrique.

De Loin de l’oeil [Len de l’el] is een dessertwijn geproduceerd van 100% Loin de l’oeil druiven. De druiven zijn laat geplukt (vendange tardives) en de fermentatie vindt plaats op barrique.

De Vendemia is een blend van 60% Duras, 25% Braucol en 15% Merlot druiven.De wijn wordt 16 maanden op tank gelagerd.

Tenslotte is de Anthocyanes een blend van 70 % Braucol en 30 %.Syrah druiven met een houtopvoeding op barrique, gedurende12 maanden.