Volg ons op Twitter Facebook Instagram

Tweets

« Terug naar 'Frankrijk'

La Baronne

De Languedoc-Rousillon in het zuiden van Frankrijk is wellicht een van de meest bekende wijnstreken en in ieder geval de grootste. De wijncultuur in Frankrijk is hier zo'n 2000 jaar geleden begonnen en beleefde ten tijde van de Romeinen al een eerste bloeiperiode. Met de val van het Romeinse rijk verloor het gebied ook zijn bekendheid en focuste de productie zich voornamelijk op de lokale consumptie. In de 17e eeuw, kreeg de wijnbouw opnieuw een impuls. Maar ditmaal vooral voor de productie van eau de vie. In de 19e eeuw nam de vraag naar wijn ook weer toe. In de jaren zeventig en tachtig van de 20e eeuw ging men zich in toenemende mate toeleggen op het maken van kwalitatief betere wijnen. 

 

De eerste appellatie in de Languedoc ontstond in 1948. Corbières kreeg haar appellation in de jaren tachtig. De Corbières is 15.000 ha groot en daarmee qua oppervlak en productie de grootste AOC in de Languedoc en de 4e van Frankrijk.


Binnen de Corbières worden 4 productiegebieden onderscheiden: 

Domaine La Baronne is al sinds de 19e eeuw in handen van de familie Lignères en is gelegen in de bergen van Alaric, in het noorden van de Corbières. (De hoogste berg is Le Signal d’Alaric die 600 m hoog is). De bergketen vormt een drempel tussen het Mediterane en het Atlantische klimaat.  Dit maakt het relatief warm, erg winderig, maar tegelijkertijd valt er weinig neerslag (ca 450 mm per jaar). 

De wijngaarden van La Baronne liggen tussen de 100 en 200 meter hoogte. De bodem bestaat uit leisteen, klei of zandsteen oorspronkelijk gevormd vanuit de zee, een meer of een rivier wat de verscheidenheid aan terroirs hier verklaart.

Van de 100 ha die dit domaine omvat wordt 78 ha gebruikt voor de productie van rode druiven (Carignan, Grenache Noir, Syrah, Mourvèdre, Cinsault).  De resterende 12 ha wordt gebruikt voor witte wijn, met druiven als Vermentino, Roussanne, Grenache Blanc, Grenache Gris en Bourboulenc. Ze produceren zowel asssemblagewijnen als cépage-wijnen(onder andere van de oude Carignan, Roussanne enMourvèdre).

Omdat de familie gelooft in het evenwicht van het milieu; een gezonde grond levert gezonde planten is hun stelling, werken ze biodynamisch. Dit betekent dat pesticiden en bestrijdingsmiddelen en chemische bemesters worden vermeden. In plaats daarvan gebruikt de familie alleen natuurlijke zwavel (van vulkanische origine), een hele lage dosis koper en lokale kruidenthee in de wijngaard.

Het gras tussen de rijen met druivenstokken laten ze zo lang mogelijk staan (tussen de 8 en 9 maanden) om daarmee een betere mineralisatie te bereiken. Daarna laten ze elke drie rijen een rij met gras staan om zo een betere biodiversiteit te krijgen dat weer een positieve invloed heeft op het ecosysteem en aldus de wijngaard tegen ongedierte beschermt.

Om het natuurlijke ecosysteem verder te versterken worden zo veel mogelijk natuurlijke habitats gecreëerd voor kleine dieren en insecten. Bij de wijngaarden worden struiken en bomen geplant en stenen bergjes aangelegd waartussen insecten kunnen kruipen. In 2015 zijn 300 nestkasten voor vogels en vleermuizen opgehangen. 

Na de handmatige pluk en nadat de druiven van de steeltjes zijn ontdaan (behalve bij de druiven die bedoeld zijn voor de vin naturewaaraan geheel geen sulfiet wordt toegevoegd), volgt de maceratie van 20 tot 30 dagen. De wijn wordt opgevoed in betonnen -of stalen tanks, houten vaten, terracotta -of zandstenen amfora’s of betonnen Oeuffs, waarbij het bezinksel van de gistcellen (na de fermentatie) in de vaten blijft (batonnage des lies). Door deze interactie tussen droesem en wijn komt de wijn voller en ronder over in de mond.

De wijnen worden niet gefilterd.

De totale productie op dit domaine is 25 hl per ha, de productie 250.000 flessen. Alle witte wijnen worden zonder toevoeging van sulfiet geproduceerd.

De Carignan-druif is de favoriet van de familie en ze streven er continue naar om de expressie, finesse en elegantie van deze streek eigen druif te verhogen. Dit zie je vooral terug in het top-juweel van dit domaine: de Pière de Roche. Afkomstig van Carignanstokken die in 1892 (!) zijn aangeplant. Het resulteert in een wijn met complexe tonen van tabak, kruiden en zwart fruit vergezeld van fluwelen tannine ’s.