Volg ons op Twitter Facebook Instagram

Tweets

« Terug naar 'Frankrijk'

Domaine de Chevillard

Domaine de Chevillard

 

Alle trendwatchers in de wijnwereld weten het zeker, de Savoie “is the next new thing”.

Dit wijngebied, gelegen in de Franse alpen, is zo’n 2100 hectare groot en produceert gemiddeld 16 miljoen flessen per jaar. Hiervan wordt op dit moment maar een kleine 5% geëxporteerd. De meeste wijn komt niet verder dan Lyon.

De Savoie kent een drietal herkomstgebieden (appelations d’origine); te weten Vin de Savoie (88%), Roussette de Savoie (9%) en Seyssel (3%).  De appelatie Vin de Savoie is op te delen in 16 kleinere geografische eenheden (dénominations géographiques) en Roussette de Savoie kent 4 van zulke deelgebieden.

Veruit het grootste deel van de aanplant in de Savoie is wit (70%). Daarvan zijn de belangrijkste druivensoorten de Jacquère, Roussanne (of Bergeron), Altesse (of Roussette), Chardonnay, Chasselas en Molette Blanche. Twintig procent is aangeplant met rode druivensoorten, voornamelijk Gamay, Mondeuse, Pinot Noir en Persan. De resterende aanplant wordt gebruikt voor rosé (6%) en mousserende wijnen (4%).

De wijn uit deze streek heeft qua kwaliteit niet zo’n best trackrecord. 80% van de Jacquère ligt nog hetzelfde jaar als het is geplukt gebotteld en wel in de winkel. Maar er is een nieuwe generatie opgestaan, die niet gelooft in middelmatigheid en werkt aan een betere kwaliteit. Zij respecteren de bodem door met beleid in de wijngaard te werken en de opbrengst per hectare te beperken. Het is niet vreemd dat het merendeel van deze producenten biologisch of zelfs biodynamisch werkt

Domaine Chevillard van Matthieu Goury is een nieuw wijndomein van 9 hectare, dat direct aan het begin van de Franse alpen ligt, in de omgeving van Saint Pierre d’Albigny en Saint Jean de la Porte in de Combe de Savoie, het dal van de Isère tussen de Franse steden Albertville en Montmélian.

Matthieu, afkomstig uit een familie van wijnbouwers, heeft een 2-jarige hbo-opleiding Viticulture - Oenologie in Beaune gevolgd en een vervolgopleiding (diplôme d’ingénieur agronome) in Lyon. Daarna heeft hij ervaring opgedaan in andere delen van de wereld. Zo werkte hij een tijdje in Canada en in Australië voor Michel Chapoutier en Jasper Hill. Daarna in Frankrijk bij Paul Jaboulet Aîné en Chapoutier in de Rhône, alvorens neer te strijken in de Savoie.

Daar start hij in 2013 Domaine de Chevillard , eerst samen met een neef, maar vanaf 2016 gaat hij alleen verder.

Vanaf de start besluit Matthieu biologisch te werken en de wijngaarden zullen met de oogst van 2017 gecertificeerd zijn. De volgende stap is conversie naar een biodynamische productie. Het betekent veel werk in de wijngaard, maar zoals Matthieu het zelf zegt: ”de wijngaard is als een vrouw, die wil je ook elke dag zien”.

Op dit moment is ongeveer 40% aangeplant met Mondeuse, 30% met Jacquère, 20% met Roussette en 10% met Pinot Noir.

De Mondeuse komt van de wijngaarden van Saint Jean de la Porte , een Cru die zeer geschikt is voor de aanplant van deze druif en Saint Pierre d’Albigny.

De Jacquère komt uit dezelfde omgeving en daarnaast van de Cru’s Apremont en Les Abymes. Het terroir van de Cru Apremont is calcaires blanc en in Les Abymes voornamelijk calcaires brun. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte van 350-450 meter. De Roussette komt van een wijngaard die Matthieu deelt met Nicolas Ferrand van Les Côtes Rousses in Monthoux, in de buurt van Aix-les-Bains.

Ook in de cave wordt zo min mogelijk ingegrepen. Eenvoud is het devies gedurende de ontwikkeling van de wijn. De witte wijn gaat na persing direct in oude vaten waar ook de malolactische fermentatie plaats vindt. De rode wijn fermenteert (na een lange maceratie) in betonnen tanks en gaat dan ook in oude vaten. De witte wijn blijft 10 maanden in het vat en de rode 11 maanden, waarna die nog 6 maanden op fles door ontwikkelt. Alleen bij de botteling wordt een kleine hoeveelheid sulfiet toegevoegd 

De filosofie van Matthieu is om zo min mogelijk in te grijpen in het wijnmakingsproces en wijnen te produceren met karakter, finesse, structuur en lengte. Complexe wijnen die een goede afspiegeling zijn van het terroir van de Savoie!