Volg ons op Twitter Facebook Instagram

Tweets

« Terug naar nieuws

Mevrouw Farmer reist mee: naar Angers

18-02-2019

Er komt weinig terecht van de grootse plannen die ik had voor Angers, maar het regent onafgebroken en daarom zit ik nu in ons appartement aan de retro-doorloopkoffie, achter een laptop. Niet heel veel verschillend van een reguliere maandagochtend trouwens.

Enfin, we zijn dus in Angers omdat alles en iedereen die wat met wijn heeft zich na de Millesime Bio hier verzamelt voor wel honderd, oké een stuk of 6, verschillende wijnbeurzen en wijnbijeenkomsten. Die waar iedereen heen kan, die waarvoor alleen een select groepje wordt uitgenodigd, beurzen met alle soorten wijn, beurzen met alleen biologische wijn tot beurzen alleen voor vin-nature-producenten. Tegelijkertijd organiseert Food’Angersallerlei activiteiten waarbij de combinatie met eten wordt gemaakt. En dáárnaast zijn er ook nog de wat minder gelieerde evenementen, zoals een internationaal filmfestival (voor wie de IFFR te gewoon vindt) en MADE in ANGERS(waar zo’n 160 lokale ondernemers bezoekers een kijkje achter de schermen geven. 

We zijn al eerder in Angers aangekomen om nog wat voorraad op te halen en de nieuwste jaargangen te proeven bij Domaine de Bellevue. Zoals ik al vaker heb geschreven, het is altijd leuk om bij Jerôme langs te gaan. Dit keer proefden we zijn rode wijnen: V Sens, Merlot, Pinot Noir en een nieuw project; orange wine van Pinot Gris. Het zal nog tot het einde van het jaar duren voordat deze wijnen in de fles kunnen (en ook moeten want dan moet de nieuwe oogst rijpen). Aansluitend kunnen we lunchen in Clisson. Een rustig niets-aan-de-hand dorpje, maar wel heel charmant gelegen aan de voet van het Château Clisson en aan de oever van La Sèvre Nantaise (een van de rivieren die op de Loire uitkomen) en toegankelijk via een prachtige gotische brug (na de Pont Neuf volgens mij de meest gefotografeerde brug).

Daar aan de oever ligt Auberge du Château,waar we al vaker zijn geweest en elke keer weer heerlijk eten. Het zit ook altijd vol. Omdat het weekend was bestellen we van de kaart; een tartaar van markreel met daarna zalmforel, met een halfje wijn. Om pas bij de eerste gang te beseffen dat we vis hadden besteld en rode wijn misschien wat vreemd is daarbij. Maar niets blijkt minder waar, deze Froggy Wine van Luneau-Papin past wonderlijk goed bij de gerechten. Een beetje licht in het hoofd schuif ik op de bijrijdersstoel en koersen we op weg naar de volgende afspraak. Helaas is meneer Farmer niet bereid om te rijden voor een foto van het dorpje met de meest fantastische naam voor wijnliefhebbers: Vieillevigne...

Via nog meer dorpen met bijzondere namen (een shortlist: Saint-Hilaire-de-Loulay; Saint-Georges-de-Montaigu; Saint-Sulpice-Le-Verdon; Saint-Denis-Les-Lucs; Saint-Georges-de-Pointindoux; Sainte-Flaive-des-Loups, hoeveel heiligen kun je hebben) rijden we door naar de jongste aanwinst van Farmer Wijnen: Le Domaine Saint Nicolas.

 Afgelopen zomer hebben we dit pareltje ontdekt, een paar proefflessen meegenomen en nu kunnen  we de eerste dozen inladen. Een aantal van de wijnen van dit domain wordt gemaakt van een tamelijk onbekende druif: de Négrette. vol, rood fruit, maar ook kruidig met frisse zuren. Binnenkort verkrijgbaar dus! Dit domain bestaat al sinds grootvader. Die het heeft genoemd naar de kerk die vlak bij de plaats van de eerste wijngaarden stond. Op de etiketten is dit kerkje vereeuwigd.

Zondag spijbelen en doen we niets wat  met wijn te maken heeft, behalve als begeleiding van een heerlijke maaltijd. Elke eerste zondag van de maand is er een leuke vlooienmarkt in Angers bij het Château en aangezien het fantastisch weer is vermaken we ons opperbest. 

Hoewel La Levée 2 dagen duurt gebruiken wij de tweede dag voor een afspraak bij een veelbelovende jonge producent in de Saumur Champigny. Op anderhalve hectare maakt hij een prachtige wijn, maar helaas niet veel dus is het wachten tot einde van het jaar voordat er überhaupt iets onze kant op kan komen. Geeft ons wel mooi de gelegenheid om dat ene doosje dat we nog wel kunnen krijgen thuis door te proeven. ’s-Avonds eten we met oude bekenden uit Portugal die als “vriend van de beurs” ook in Angers zijn. Superleuk om weer bij te praten, maar ook te horen hoe het nu met hen gaat sinds de grote brand waarbij ook zij een deel van hun voorraad en wijngaarden zijn verloren. 

En dan zit je voor je het weet al weer in de auto op weg naar huis, maar niet nadat we - ik zou bijna zeggen: zoals gewoonlijk - nog even bij Florian Roblinlangs zijn gegaan om een paar doosjes in te laden. Uiteindelijk komen we in Den Haag aan met een auto vol 50 dozen frisse voorjaarswijn; laat de lente maar komen!